mandag den 30. september 2013

Det rette værktøj til bryganlægget

Jeg har besluttet at forsøge at bygge anlægget op af primært rustfrit stål. Jeg har nemlig en forestilling om at kvaliteten og resultatet i sidste ende bliver bedst sådan.
Som en del af min uddannelse til maskinmester, har jeg arbejdet meget i rustfri stål. Noget af det vigtigste er således, at have det rette værktøj som er beregnet til at bore, skære eller slibe i rustfrit. Bor er typisk markeret med HSS - High Speed Steel. Når du borer et hul eksempelvis til en ventil, så skal boret rotere så langsomt, så der hele tiden udvikles metal spåner. Der skal også anvendes en eller anden form for smøreolie så boret hele tiden holdes afkølet. Sørg for at lave en kørnerprik i metallet før der bores - så glider boret ikke. 
Hullet i gryden pudses efter med smergellæred, altså sandpapir til metal. Jeg bruger kun nyt smergellæred som aldrig har været  anvendt til sort, aka jern - så jeg undgår at gryden begynder at ruste omkring hullet.  
Hullet er målt ud efter diameteren på ventilens gevind. Mål eventuelt diameteren med en skydelære, så målet bliver korrekt. 

/Anders

søndag den 29. september 2013

Hvordan skal gryden bygges om til et bryganlæg.

Som sagt så begyndte tankerne at flyve, sekunderne efter jeg havde stillet den nyerhverved gryde på køkkenbordet. Min erfaring fra tidligere hjemmebryg som var på et meget lavpraktisk bryganlæg, gav lysten til at udfordre mig selv - jeg vil bygge et anlæg denne gang som har en meget mere præcis styring af temperaturen under selve ølbrygningsprocessen.
Mæskning, den første del af brygningen, hvor præcise temperaturer er essentielt når man ønsker at udvinde sukkerstoffer fra malten, gav anledning til videre tanker. En ventil monteres ved bunden på gryden og en ved toppen. Imellem de to ventiler sættes en cirkulationspumpe, som driver urten rundt i systemet.

Ud fra principskitsen fik jeg fat i et par ventiler og startede på at borre hul i gryden. Efter et par timers arbejde havde jeg monteret de to ventiler, og 

gryden var nu mere et bryganlæg end gryde. 
Fra tidligere interesse havde jeg fulgt flere amerikanske hjemmebryggere på YouTube, og her har jeg også siden hentet inspiration til mit efterårs projekt.

/Anders

Bryganlægget startede som en gryde

For en måneds tid siden faldt jeg helt tilfældigt over en gammel svensk rustfri stålgryde, nede hos min lokale marskandiser her på Borups Alle. Jeg så med det samme en chance for at pensionere min gamle 20 liters bryggryde og bytte den ud med en "ny".
Wupti og fem minutter senere står jeg i mit køkken med efterårets projekt. Jeg ser allerede diverse ventiler og rør vokse ud af den rustfrie stålgryde. Der gik ikke langt tid før jeg sad på ebay og søgte på nye dele til mit nye bryggeanlæg. Han forlangte hele  200 kroner for dyret og jeg gad ikke at prutte prisen ned, så første investering var billig.

/Anders