lørdag den 26. juli 2014

Gæring

Øl har indfundet sin plads i samfundet, som en gærret drik lavet på maltet korn - en allemands drik. Gæringen opstod som en meget heldig og tilfældig proces, hvor spontangær - altså gærpartikler fra luften - indfandt sit sted i en tilsiddestillet krukke af korn-grød!
Idag bruger vi næsten udelukkende kultiverede gærceller til at gære øllet, som findes i både kommerciel og hjemmebrygget form. Gærens opgave er at omdanne forgærbare sukkerstoffer i urten til alkohol og kulsyre. Man opdeler normalt ølgær i to hovedprupper; undergær og overgær. Undergær kaldes for pilsnergær og overgær kaldes for ale-gær. Undergær skal have en gæringstemperatur på ca. 10-12 °C. Overgær kræver en højere temperatur for at trives og udvikle sig, typisk fra 20-24 °C. Netop fordi overgæren kræver en gæringstemperatur som ligger på det vi kalder "stuetemperatur", så er overgæret øl meget populært at brygge blandt hjemmebryggere. 

Nok snak og flere billeder af øllet:

Gæring af Red Ale


Gæring af Early Morning IPA


At gære en øl som hjemmebrygger, kræver som minimum en stor gærspand. Det tager typisk omkring syv dage for øllet at gære helt ud, når der anvendes overgær. En undergæret øl er noget langsommere til at gære, det kan tage helt op til 3 uger, før en undergæret øl er klar til lagring.

/MesterBrygger



Ingen kommentarer:

Send en kommentar