torsdag den 28. august 2014

Mesterbrygger på Samsø Bryghus

Og lige som vi ankom til Samsø "Bryghus", så tænkte jeg straks; hvor mon de brygger øllet henne? Og det fortalte ekspedienten ved skranken at det bryggede de oppe på loftet. Da vi var de eneste på gården/bryghuset spurgte jeg om det var muligt at se deres faciliteter. Men det afviste hun desværre og sagde at vi skulle have været der i tirsdags. Eller måske komme på lørdag hvor der også var mulighed for at se bryghuset. Jeg var ærligtalt meget skuffet og bestilte som plaster på såret en ganske god Ballebjerg Stout, og sad senere og funderede over hvorfor Samsø Bryghus ikke har gjort noget mere ud af deres faciliteter på gården. Udeområdet virkede lidt sjusket med et par bænke her og der og betjeningen var damen ved skranken som vi havde mødt tidligere. Jeg sad og drømte mig væk i hvordan jeg ville have opbygget dette bryghus på Samsø, med ubetinget adgang til at se bryghuset for alle. Store glaspartier ind til brygkarene og godt hjemmebrygget øl på fad, serveret i respektable ølglas, og ikke i de sørgelige kantine-sodavandsglas, som jeg fik stukket i hånden. Men det var ikke den oplevelse som vi gik derfra med. Jeg tænkte bagefter at det må kunne gøres meget bedre, og dette må være en opfordring til Samsø Bryghus og andre i samme båd.

Trods mine synspunkter om besøget på bryghuset, så smagte øllen faktisk ganske godt.





/MesterBrygger


Vinderen af afstemningen blev en hvedeøl

Jeg satte en afstemning igang om hvilken øl jeg skulle brygge næste gang og folket har talt:

- Stout (7 stemmer)
- Hvedeøl (11 stemmer) VINDER
- Munkbryg (7 stemmer)

I morgen skal hvedebryggen brygges, dog med en uges forsinkelse. Her til aften har jeg sat gærstarteren over med en "White Labs Hefeweizen Ale Yeast", da jeg sigter efter at brygge en tysk hvedeøl.


Jeg koger først 125 gram spraymalt i en gryde, hvorefter det hældes over i en kolbe og køles af i et isvandbad.


Nu kan gæren tilsættes, men først når temperaturen er nede på 24 grader celsius.

/MesterBrygger


onsdag den 20. august 2014

Lederhosen und weizen i München

Er der noget mere Münchner agtigt end lederhosen og weizen? Det tror jeg ikke, så netop derfor under vores ferie i München, var det eneste rigtige at købe et par ægte lederhosen med hjem.


Skoene passer ikke rigtig til resten af tøjet. Men med tiden så kan jeg jo investere i et par rigtige sko. En ternet skjorte skulle der også til.

Ydermere så ligger hvedebryggeriet Paulaner jo i München, så det skulle vi jo også have et glas af.



onsdag den 13. august 2014

Første smagning af "Early Morning IPA"

Så kunne jeg ikke vente længere - IPA'en skal i dag smages efter 2 ugers lagring. Det er min første India Pale Ale, så jeg er meget spændt på resultatet.

Første indtryk er en perfekt carbonering af øllet - et lille pssiith lyder når kapslen ryger af flasken, hvilket altid er et godt tegn på at eftergæringen på flasken er vellykket.

Nok om lyden og nu til et billede af øllen.

Farven på IPA'en er helt gylden og ugennemsigtig. Det skyldes blandt andet, at jeg ikke filtrerer mit øl og brugen af hvedemalt, som også tilfører øllet en god egenskab der holder på skummet.


Smagen er tydelig humlet både i aroma og bitterhed. Jeg havde umiddelbart forventet at den ville være mere bitter så tidligt inde i lagringsperioden. Jeg ved af erfaring at bitterheden i øl aftager med alderen. Denne IPA vil dog ikke have nogen speciel gavn af at blive lagret. Det er en "drik nu og her -øl", hvis i spørger mig.

Jeg er rigtig godt tilfreds med min første IPA, og der er bestemt plads til forbedring. MERE HUMLE, skal der i næste gang jeg brygger Early Morning IPA.

En lille bonus info er, at glasset er egen import fra Weyermann malteriet i Bamberg, Tyskland. Det er hermed indviet, som mit ultimative bryggerglas.


Det tykke skum holder meget lang tid i glasset. Skål!


/MesterBrygger