lørdag den 30. november 2013
Smagning af julebryggen
onsdag den 20. november 2013
Tapning af julebryggen
Idag fik jeg så endelig tappet julebryggen på flaske. Efter at have gennemsøgt kasser på loftet, måtte jeg konstatere, at jeg ikke havde flasker nok. Så jeg hastede ud til min "lokale" brygudstyrsdealer Maltbazaren i Rødovre og indkøbte to kasser splinternye 33 cl. ølflasker - 48 styk for at være helt præcis. Det er nogle søde små buttede flasker som kommer til at passe ganske fint til julebryggen, som er ovre i den tunge liga inden for øl.
mandag den 18. november 2013
Juleøllen bliver en stærk djævel
Så har øllen gæret i ca. 17 dage, hvilket er lang tid for en overgær. Men i denne øl har jeg anvendt en super high gravity gær, som jeg gerne vil have udvinder super meget alkohol ud af sukkerstofferne i brygget. Idag har jeg målt øllet til at være: 10,5 - 2,2 = 8,3 % alc. Jeg har også smagt på brygget og det smager meget kraftigt af krydderier og mørke malte. Den skarpe bitterhed som hersker i øllet lige nu, vil aftage med lagertiden. Den har en helt mærkebrun, næsten sort farve. Mine planer er at tappe øllen på 33 cl. flasker med almindelig kapsel. Jeg tror at den nuværende alkoholprocent vil være helt perfekt til øllens karakter. Julebryggen tangerer til at blive en julestout, men det er først rigtig til at sige når den har lagret på flaskerne i en til to måneders tid tror jeg.
torsdag den 14. november 2013
Den overordnede tanke med bryganlægget
Hele tanken med bryganlægget er, at jeg vil have et kompakt anlæg, som nemt kan pakkes sammen og sættes på loftet når der ikke brygges øl. Den store 50 liters gryde skal agere mæskekar og kogekedel. Ved siden af har jeg en mindre gryde med varmt spædevand til mæskekaret. Det kræver vist en illustration af mine tanker.
fredag den 8. november 2013
Sukkermåling på julebryggen en uge efter.
Jeg har nu fået taget første sukkermåling efter gæringen blev sat igang. Som sagt var alkohol potentialet 10,5 % alc. Målingen her til morgen viser at alkoholpotentialet er 3,0 % alc. (Densitet på ca. 1022 ved 20°C), hvilket ved et lille regnestykke: 10,5 - 3,0 = 7,5 % alc. Den nuværende alkoholprocent på 7,5, repræsenterer altså den mængde sukker i urten/øllet som gæren har omdannet til alkohol og en smule kulsyre (CO2).
Min plan er at lade øllen gære videre i endnu tre til fire dage, med håb om at komme endnu højere op i alkohol procent. Derefter skal øllen stikkes om til en ny beholder, hvor den skal lagre i en uge eller to. Så vil jeg tappe øllen på flasker hvor den skal eftergære. Der skal altså tilsættes ca. 3 g. sukker pr. liter øl som får gærcellerne i øllet til live igen, og danne kulsyre.
tirsdag den 5. november 2013
Opskrift på julebryg - d. 1/11-13
Her er som lovet den opskrift som julebryggen fra d. 1/11-13 er brygget ud fra. Opskriften er ikke ment som en vejledning til Jer der gerne vil brygge en julebryg, men mere en information om hvilken opskrift jeg har anvendt. Jeg har selv sammensat de ingredienser som jeg forestiller mig vil give en dejlig julebryg.
Mæskning (25 liter, 50°C)
Alt malt tilsættes fra start
6 kg. WEY pilsnermalt
1,2 kg. WEY Cara Aroma
600 g. WEY Chokolate Wheat
80 g. WEY Peated (røgmalt)
- 30 min ved 50°C
Temp. hæves
- 60 min ved 65°C
Temp. hæves
- 10 min ved 75°C
Sikar (15 liter, 75°C)
Yderligere 15 liter, 75°C varmt vand er tilsat under signingen af den søde urt. Signing af urten sker over 30 minutter hvor urten recirkuleres oven i karet. Herefter tilsættes de ekstra 15 liter når urten siges ud i gæringsspanden.
Kogningen
Nu bringes urten til kogepunktet og skal koge i 60 minutter. Tilsætning af krydderier til urten vises herunder som nedtælling fra de 60 minutter til 0 minutter, hvor urten er kogt færdig.
60 min. - Kogning start
60 min. - Target humle, 40 g. (Blade)
35 min. - Kanel, 3 hele stænger
35 min. - Belgisk kandis, 150 g.
10 min. - Protafloc, 1/2 pille
5 min. - Cascade humle, 40 g. (Pellets)
5 min. - Stjerneanis, 1 stk knust
5 min. - Nelliker, 3 g. knust
0 min. - Kogning slut
Gæring
Når urten er kølet ned til mellem 21 og 24°C efter kogningen overføres urten til gærspanden og der tages en prøve i et reagensglas til hydrometer målingen. Herefter kan gærkulturen/gærstarteren tilsættes. Det er vigtigt at ilte urten godt når den overføres til gærspanden - gæren skal bruge en masse ilt til fermenteringen. Låget sættes på og en vandlås monteres i låget.
Da jeg fredag nat kl. 00.30 satte gæringen i gang, kunne jeg morgenen efter konstatere en dejlig voldsom gæring på gled. Det tiltog over lørdagen og søndagen og er stilnet af igen mandag og nok ugen ud.
Hydrometermålingen viser OG (Original Gravity), som er et udtryk for mængden af sukker i urten.
Vores måling på juleøllen: OG = 1080 sukker i g./L alkohol potentiale = 10,5 % alc.
Endelig mængde urt i gærspanden blev 19 liter. Sammenholdt med alkohol potentialet, kunne vi sagtens have spædet yderligere 10 liter vand til under signingen for at have opnået et større batch med en lidt lavere OG måling, som måske ville have landet på et alkohol potentiale på 6 til 7 % alkohol. Men det bliver nu spændende at måle FG (Final Gravity) når gæringen er slut. Jeg tror nu godt at krydderierne kan håndtere en høj alkoholprocent, men den bliver nok først rigtig god efter et års tid på flaske.
/Anders
søndag den 3. november 2013
Første bryggedag - julebryg
Julebryggen er gæret med en overgær (alegær) og skal derfor gære ved 21-24 grader celsius. Derfor har jeg gærpspanden stående i køkkenet, hvor temperaturen ligger deromkring. Overgær anvendes typisk til mørke øltyper hvorimod undergær, også kaldet pilsnergær, bruges til lyse øltyper. Og da jeg har valgt en maltsammensætning som indeholder meget mørk og kraftig malt, skal øllen gæres med en overgær.